W niedzielę, 10 sierpnia, na Rynku Mariackim w Węgrowie odbyło się Mazowieckie Święto Chleba i Sera. Wykonane z tegorocznych zbóż i kwiatów wieńce oraz świeże i pachnące chleby zwieńczyły rok ciężkiej pracy rolników.
Impreza rozpoczęła się mszą świętą w bazylice mniejszej. Po nabożeństwie uczestnicy przeszli korowodem dożynkowym na rynek, gdzie odbyła się dalsza część spotkania. Gospodarzami Święta Plonów byli Alicja i Roman Sadowscy. To oni zaprezentowali piękne wieńce dożynkowe, których w tym roku było aż 18. Spotkanie zorganizowane przez Węgrowski Ośrodek Kultury w Węgrowie w tym roku po raz pierwszy przybrało nową formę. Tradycyjne Święto Chleba zostało wzbogacone o Święto Sera.
Upieczone zgodnie z tradycją
Po przywitaniu gości przez dyrektor WOK Katarzynę Zabadałę przyszedł czas na obrzęd dzielenia się chlebem. W przełamaniu owocu z tegorocznych zbiorów zbóż udział wziął burmistrz Krzysztof Wyszogrodzki, który z zapałem ruszył na rynek, by tam podzielić się z mieszkańcami wspaniałym wypiekiem. Potem głos zabrała wicemarszałek Maria Koc. (…)
Kilka słów wygłosił także poseł Marek Sawicki. W swoim wystąpieniu przypomniał, że trud i praca włożona w gospodarstwa rolne są doceniane poza granicami naszego państwa. Polskie produkty żywnościowe sprzedawane w 90 państwach świata uznawane są za najsmaczniejsze i najzdrowsze, czego dowodem jest nadwyżka handlowa. (…)
Najlepsze smaki
Po powitaniu i przemówieniach gości na deskach sceny wystąpił zespół ludowy „Węgrowianie” i „Kapela" ze Sterdyni. Potem publiczność rozgrzał zespół „Vice Versa”. Gwiazdą wieczoru była jednak „Cleo”. Jej przeboje typu „My Słowianie”, „Cicha woda”, „Brać” i „Bastet” skłoniły zgromadzonych pod sceną fanów do tańca i dobrej zabawy. „Cleo” nie zawiodła zgromadzonych pod sceną nastolatków i z cierpliwością rozdawała autografy i pozowała do zdjęć. Na koniec Mazowieckiego Święta Chleba i Sera rozstrzygnięto konkurs na „Najpiękniejsze Ogrody i Balkony Węgrowa”, „Najpiękniejszy wieniec dożynkowy”, „Najsmaczniejszy chleb wiejski” i „Najsmaczniejsza potrawa z serkiem Almette”. (…)
Więcej na ten temat, w aktualnym Życiu Siedleckim
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz